Kontaktlarm - om olyckan är framme

Om du känner dig hotad eller av annan anledning behöver komma i kontakt med larmcentralen kan du skicka ett kontaktlarm med hjälp av SOS-knapparna som finns både på manöverenheten och fjärrkontrollen.

Kontaktlarmet har högsta prioriterat hos larmcentralen, det är en typ av larm som bara används vid akuta situationer. För några månader sedan hade vi ett talande exempel för när kontaktlarmet kan användas.

En signal kom till larmcentralen från ett äldre par. Operatören på larmcentralen tar emot larmet och börjar efter bara några sekunder att söka kontakt med ägarna utan att få svar. En väktare skickas ut till bostaden för att kontrollera situationen. När väktaren kommer till platsen hör han inifrån bostaden en kvinna i nöd. Med hennes tillåtelse går han in i bostaden och finner kvinnan liggandes på golvet. Det visade sig att hon ensam hemma hade ramlat i trappan och skadat sig illa. Väktaren tillkallar i samråd med larmcentralen en ambulans och stannar kvar med kvinnan till dess att ambulansen kommer till undsättning.

Kontaktlarmet fungerar oavsett om larmet är på eller av.