Brandlarm kopplat till larmcentral

Brandlarm kopplat till larmcentral

Trådlösa brandvarnare som larmar oavsett om larmet är på eller av.

Så räddar du liv genom att ha ett uppkopplat brandlarm 

Varje dag drabbas 17 svenska hem av brand. Med brandlarm som är uppkopplade till larmcentral kan du både förebygga brandskador och rädda liv.

Att ha ett brandlarm i din villa eller lägenhet toppar Folksams tipslista för att förebygga brand i hemmet. Bor du exempelvis i villa med flera våningar ska du helst ha minst en brandvarnare per våning. Som boende i lägenhet kan du räkna på minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter. I båda fallen kan en tumregel vara en vid varje sovrum. ​

Även om flera brandvarnare är att rekommendera är det ännu viktigare att de fungerar när olyckan är framme. Alert Alarms brandvarnare är funktionsövervakade. Det innebär att det dagligen skickas ut signaler från centralenheten för att se till att de fungerar som de ska. Skulle en trådlös brandvarnare tappa kontakten meddelas du via e-post och i mobilen med både sms och pushnotis i appen.

En annan viktig del av larmpaket är det uppkopplade brandlarmet. Det gör att röklarm kan skickas till larmcentralen vid rökutveckling. Även om övriga larmsystemet är tillkopplat eller inte. Vid rökutveckling innebär det också att både brandvarnarnas och centralenhetens inomhussirener sätter igång och varnar om brandfara.

Spar dyrbar tid med uppkopplat brandskydd

Hemlarm till rätt pris - med hemleverans inom 3 arbetsdagar!

Därför behöver ditt brandlarm hemma vara uppkopplat till larmcentral

Nackdelen med vanliga, pipande brandvarnare är du måste vara hemma och höra brandlarmet för att snabbt kunna larma brandkåren. Föreställ dig hur omfattande skadorna kan bli om du är hemifrån när det börjar brinna.

Den stora fördelen med uppkopplade brandlarm är den automtiska kontakten med larmcentralen. Där finns alltid någon som kan kontakta brandkåren, oavsett om du är hemma eller bortrest. Brandvarnarna varnar på plats i bostaden och ett automatiskt brandlarm går till larmcentralen. Om du är hemma vägleder operatörerna dig över telefon. Samtidigt kontaktas brandkåren som kan göra en snabb uttryckning och släcka elden. Ett uppkopplat brandlarm kan rädda liv, som i fallet med våra kunder Arne och Pepita, som ni kan läsa om nedan.

 

 

 

Larmet räddade livet på Pepita och Arne

Mitt i natten klockan 01.15 den 11 april 2017 vaknar Pepita och Arne av att larmet går. Arne försöker tända sänglampan och märker att all el är utslagen.

Samtidigt som han försöker få igång mobiltelefonens ficklampa ringer Alert Alarms larmcentral upp honom. Operatören säger att detektorn visar att det brinner och frågar om han känner någon rök, men Arne har ännu inte uppfattat varför larmet har gått och svarar att elen har gått men att han inte känner någon rök. Samtidigt, medan han säger detta, lyckas han tända mobilens ficklampa, och ser då att det just börjar bolma ut rök ur alla dimmer-knappar där han står.

Arnes första tanke är att gå efter brandsläckaren och släcka elden, men operatören säger att räddningstjänsten är på väg, och ger en tydlig order om att de båda ska ta sig ut ur huset det fortaste de kan utan att ta med sig någonting eller göra några uppehåll.

- När vi kommit tre steg utanför ytterdörren så exploderar det i pannrummet så kraftigt att båda garagens dörrar kastas ut. Hade jag öppnat dörren in till pannrummet för att släcka så hade jag gått åt i explosionen, säger Arne

Efter explosionen ser Pepita och Arne hur det väller ut rök uppe vid husets taknockar och det kommer ut eldkvastar från ventilationsöppningarna. Branden hade startat på grund av fabrikatsfel i en värmepump som stod i husets pannrum. Arne förvarade många verktyg i rummet intill och dessa blev snabbt helt förstörda. Alla förvandlades till rosthögar, inte på grund av elden eller explosionen, utan på grund av att röken innehöll saltsyra som gjorde den frätande och väldigt giftig.

- Hade vi haft vanliga brandvarnare så hade jag gått efter brandsläckaren och då hade vi inte levt idag. Hade vi dröjt kvar i huset fem minuter till så hade vi andats in röken och dött av den. Det är tack vare larmsystemet, som var kopplat till sensorer i olika delar av huset, och att vi blev styrda av larmcentralsoperatören hela vägen, som vi lever, säger Arne. 

- Det fanns kvar en gammal traditionell rökvarnare utanför sovrummet, men den var tyst ända tills det var rökfyllt.. Men då var vi redan ute, fyller Pepita i.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och huset räddades från elden men blev kraftigt rökskadat. Eftersom röken spred sig genom alla elledningar, centraldammsugar- och ventilationsrör blev hela huset rökskadat och behövde saneras och totalrenoveras. Pepita och Arne har inte kunnat bo i huset under det senaste året, men har nu fått flytta hem igen.

- Vi kom ut helskinnade på andra sidan, och blev tvungna att göra en del nya investeringar. Men vi har också fått ett helrenoverat hus. Så vi är väldigt nöjda, säger Pepita.

De vanligaste brandorsakerna

Den vanligaste brandfaran står redan i ditt kök

Många har fått lära sig att levande ljus är den vanligaste brandorsaken i hemmet. Men det finns en större brandfara som förmodligen redan står i ditt kök.​

Brandskyddsföreningens rapporterar att det årligen inträffar 20 000-25 000 bostadsbränder i Sverige. I dessa skördas omkring 100 människoliv. I majoriteten av fallen är det spisen som är brandorsaken. Och även om nästan alla uppger att de har en brandvarnare hemma, har det visat sig att den i var tionde hem inte fungerar.​

Även om spisen är den vanligaste orsaken, bör man ha stor respekt för alla tänkbara brandrisker. Och där ingår att aldrig lämna ett rum med levande ljus. Andra brandrisker i hemmet är också olika typer av elektronik. Som exempelvis mobilladdare, tvätt- och diskmaskiner samt TV-apparater i standby-läge.​

Något du själv kan göra för att förebygga brand är att ha fungerande och bra brandvarnare hemma. Som kund får du brandvarnare som är funktionsövervakade. Det betyder att de dagligen testas för att säkerställa att de fungerar. Dessutom får du ett brandlarm som uppkopplat till larmcentral. Det innebär att brandkåren kan kontaktas direkt när larmet går, oavsett om du skulle vara hemma eller inte.

*Här börjar din prisförfrågan. För att räkna ut pris behöver du svara på ett antal frågor, som ger dig ett uppskattat pris. För att bättre förstå dina behov och anpassa säkerhetslösningen till just din bostad och dess planlösning, kompletterar vi även med ett samtal.