2018-06-01

Larmet räddade livet på Pepita och Arne

Kontaktlarm från Alert Alarm ökar tryggheten

Mitt i natten klockan 01.15 den 11 april 2017 vaknar Pepita och Arne av att larmet går. Arne försöker tända sänglampan och märker att all el är utslagen.

Samtidigt som han försöker få igång mobiltelefonens ficklampa ringer Alert Alarms larmcentral upp honom. Operatören säger att detektorn visar att det brinner och frågar om han känner någon rök, men Arne har ännu inte uppfattat varför larmet har gått och svarar att elen har gått men att han inte känner någon rök. Samtidigt, medan han säger detta, lyckas han tända mobilens ficklampa, och ser då att det just börjar bolma ut rök ur alla dimmer-knappar där han står.

Arnes första tanke är att gå efter brandsläckaren och släcka elden, men operatören säger att räddningstjänsten är på väg, och ger en tydlig order om att de båda ska ta sig ut ur huset det fortaste de kan utan att ta med sig någonting eller göra några uppehåll.

- När vi kommit tre steg utanför ytterdörren så exploderar det i pannrummet så kraftigt att båda garagens dörrar kastas ut. Hade jag öppnat dörren in till pannrummet för att släcka så hade jag gått åt i explosionen, säger Arne

Efter explosionen ser Pepita och Arne hur det väller ut rök uppe vid husets taknockar och det kommer ut eldkvastar från ventilationsöppningarna. Branden hade startat på grund av fabrikatsfel i en värmepump som stod i husets pannrum. Arne förvarade många verktyg i rummet intill och dessa blev snabbt helt förstörda. Alla förvandlades till rosthögar, inte på grund av elden eller explosionen, utan på grund av att röken innehöll saltsyra som gjorde den frätande och väldigt giftig.

- Hade vi haft vanliga brandvarnare så hade jag gått efter brandsläckaren och då hade vi inte levt idag. Hade vi dröjt kvar i huset fem minuter till så hade vi andats in röken och dött av den. Det är tack vare larmsystemet, som var kopplat till sensorer i olika delar av huset, och att vi blev styrda av larmcentralsoperatören hela vägen, som vi lever, säger Arne.

- Det fanns kvar en gammal traditionell rökvarnare utanför sovrummet, men den var tyst ända tills det var rökfyllt.. Men då var vi redan ute, fyller Pepita i.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och huset räddades från elden men blev kraftigt rökskadat. Eftersom röken spred sig genom alla elledningar, centraldammsugar- och ventilationsrör blev hela huset rökskadat och behövde saneras och totalrenoveras. Pepita och Arne har inte kunnat bo i huset under det senaste året, men har nu fått flytta hem igen.

- Vi kom ut helskinnade på andra sidan, och blev tvungna att göra en del nya investeringar. Men vi har också fått ett helrenoverat hus. Så vi är väldigt nöjda, säger Pepita.

Folksam stod för tre fjärdedelar av reparationskostnaderna på huset och den summa som kunden själv fick betala gick till att uppgradera huset med bland annat bergvärme. Det är många faktorer som gjort att Pepita och Arne är vid liv idag, men det började med Folksams handläggare Anne-Grethe.

Att Folksam föreslog Alert-Alarm var helt avgörande för vår överlevnad, avslutar Arne

Kontaktlarm från Alert Alarm ökar tryggheten

Kategorier: Säkerhetstips