2017-05-17

Larmet som räddade liv

Tvättmaskin brand

Ett uppkopplat brandlarm räddar liv. Efter 20 år i hemlarmsbranschen, så är detta någonting vi med största säkerhet vet om och därför ingår det alltid rökdetektorer i våra hemlarm. För några månader sedan, så fick vår kund Torbjörn även detta bekräftat för sig. Brandlarmet räddade Torbjörn och hans familj från någonting som kunde ha slutat mycket illa. Vi på Alert Alarm valde att intervjua Torbjörn, för att få höra mer ingående om vad det var som hände just den natten.

Det var natten den 28/11. Klockan hade precis slagit 3.00 och Torbjörn tillsammans med frun, låg och sov.

  • Vi vaknar av att det tjuter i hemlarmets inomhussiren. Jag går upp från sovrummet och märker att det är rökfyllt i källaren. Röken hade spridit sig från trapphuset och uppåt.

För sovande Torbjörn var det omöjligt att märka någonting, då sovrummet var stängt och ingen rök lyckades ta sig in dit. Hade det inte varit för sirenen, så hade det hela kunnat slutat på ett helt annat sätt.

Under tiden som Torbjörn försöker spåra röken, så ringer larmcentralen. Larmcentralen förklarar för Torbjörn att det har gått ett röklarm, som även verkar vara ett skarpt sådant. Larmcentralen är med Torbjörn i telefonen, samtidigt som han själv försöker spåra röken vidare.

  • Jag ser att röken kommer från källaren, där röken blir svartare och svartare. Nu har jag förstått att det på riktigt brinner hemma hos mig.

Torbjörn för bort familjen från hemmet. Brandkåren kommer in i huset och konstaterar att det brinner från tvättstugan. Med hjälp av ett instrument, så kan man konstatera att det är 150 grader varmt i tvättstugan.

  • Brandkåren förklarade för mig att om det inte hade varit för rökdetektorerna och att vi hann upptäcka branden så snabbt, så hade huset aldrig gått och rädda.

Inomhussirenen och rökdetektorn gjorde sitt jobb. Torbjörn menar att det var omöjligt att inte vakna upp av detta konstanta ljud. Enligt han själv så gick det inte ens att befinna sig inomhus när denna ljöd, det var ett fruktansvärt högt ljud.

Torbjörn och resterande familj klarade sig utan några skador. Huset, trots omständigheterna, klarade sig även bra. Torbjörn är mycket nöjd över larmet, larmcentralen och brandkårens insats.

Vi tackar Torbjörn för denna mycket intressanta och långa intervju. Vi är glada över att larmet gjorde sin uppgift och att hela familjen klarade sig oskadda. Vi vill även upplysa er alla om detta kunde ha slutat på ett helt annat sätt, ifall ett uppkopplat brandlarm inte fanns i hemmet. Ett uppkopplat brandlarm räddar liv. Vi rekommenderar en rökdetektor per 60 kvm, en per våningsplan och en i varje sovrum. Är ett uppkopplat inbrottslarm inte intressant, så kan man tillsammans med en larmrådgivare, få fram ett personligt skräddarsytt brandlarm.

Tveka inte på att höra av er vid frågor kring våra erbjudanden eller våra brandvarnare. Ni når oss bäst på följande sätt:

Telnr: 0771-760303.

E-post: kundsupport@alertalarm.se

På återseende,

Alert Alarm.