2017-06-28

Fler inbrott under sommaren

Inbrotten ökar under sommaren

Värmen har börjat komma till oss och semestern ligger kring hörnet. Men vi ber er att tänka till en extra gång innan ni ger er iväg – tjuvarna tar nämligen aldrig semester.

När man reser bort är det en gyllene tid för tjuven, säger Lena Södersten, presstalesperson på Villaägarnas riksförbund till tidningen Expressen.

Under hela vintern så har man väntat på det här. Äntligen är det dags för sol- och badsemestern. Känslan av lite avkoppling med familj och vänner är underbar och ack så nödvändig. Men det är nu när vi far iväg i veckor och låter husen stå tomma som tjuven passar på. Detta är någonting som Villaägarnas riksförbund vill varna för.

Över tid, så kan vi se en negativ trend på villainbrotten. På riksnivå har villainbrotten ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016, enligt förbundens statistik. Tvåa i den statistiken över anmälda inbrott ligger Västra Götaland. Bara Stockholms län har fler inbrott.

Enligt Lena Södersten, så är detta ingen slump. Hon fortsätter med att ge förklaringar till Expressen om varför fallet är så. – Dels kan man tänka sig att det är lätt att ta sig dit och därifrån. Det finns mycket människor och mycket att stjäla. Storstadslänen är mer drabbade, glesbygden mindre drabbad.

Lena Södersten menar på att grannsamverkan är en bra grej med positiva effekter. Men man kan samtidigt inte lägga allt på husägarna. Man kan göra en hel del själv. Lena Södersten fortsätter:

Börja med att tala med dina grannar. Säg att du skall åka bort.

Man kan hjälpa varandra med att slänga soppor, ta in beständiga saker som står ute. Och ha lamporna tända.

Tänk som en tjuv. Vad skulle jag ha gjort om jag stod utanför huset och ville in? Man ska försöka göra vad man kan för att undvika inbrott, fortsätter Lena till Expressen.

VI på Alert Alarm vill slutligen även uppmana er till att använda hemlarmet nu när ni skall åka bort. Kontrollera era enheter och byt batteri om det inte har blivit gjort på ett tag. Kontrollera gärna alla enheter innan ni far iväg, så att ni får det bekräftat för er att allting fungerar.

Skall ni åka iväg under en längre tid och vill då ändra i er kontaktlista vid larm? Ring då vänligen in till oss, så fixar vi er nya kontaktlista på direkten.


Finns det någonting annat vi kan göra för er nu innan semester, så är ni varmt välkomna till att höra av er.

 

På återseende,
Alert Alarm