2017-04-25

Allt färre inbrott i Stockholms län klaras upp

Färre inbrott klaras upp i Stockholm

Nya, dystra skräcksiffror om bostadsinbrotten i Stockholms län har redovisats: bara 1,5 procent av alla inbrott klaras upp. Denna dystra information har uppmärksammats av såväl Hem och Hyra som Expressen, där siffror visar en tydligt negativ trend.

Under 2016 anmäldes det sammanlagt 3505 lägenhetsinbrott i Stockholms län, där enbart 52 personer greps och åtalades. Samma år anmäldes det cirka 8000 lägenhetsinbrott i hela landet, där enbart 171 tjuvar greps av polis, enligt tidningen Hem och Hyra som har tagit del av alla siffor.

Polisen har på senare tid gjort flera satsningar för att klara upp inbrotten och få människor att känna sig tryggare. Trots denna åtgärd, så visar trenden att antalet uppklarade fall, blir färre.

Polisen har en tanke kring detta och tycks veta orsaken till varför allt färre inbrott klaras upp: tjuvarna har blivit allt mer noggranna och listiga.

Kjell Lindgren, presstalesperson för Stockholmspolisen säger till tidningen Hem och Hyra att tjuvarna nu använder handskar och drar på sockor för att inte lämna skoavtryck.

Förr var det mer vanligt att inbrottstjuven lämnade ett fingeravtryck eller att stöldgods som gick att spåra hittades. Detta har minskat och inbrottstjuvarna har blivit allt mer listiga, fortsätter Kjell Lindgren.

Vi på Alert Alarm vet att en inbrottstjuv hellre väljer ett hem som inte har ett uppkopplat hemlarm. Med våra synliga och avskräckande dekaler så visar man även högt att det finns ett larm uppkopplat i hemmet. Skulle ett inbrott ändå ske, så blir tjuven mer stressad då det tjuter i hemmet, samtidigt som en väktare är på väg till larmplatsen.

Vår rekommendation till er alla – använd hemlarmet varje dag. Använd bortaläget när hela familjen är borta och använd hemmaläget så fort ni är hemma. Ju mer ni använder larmet, desto lägre blir risken för att ett inbrott sker.

Välj även att sätta upp era dekaler synligt, vår rekommendation är på fönster, garage och liknande platser. Vi har även larmskyltar i storlek A5 att sälja, som är ett perfekt komplement att sätta upp på garaget, för att vara extra tydliga om att det finns ett hemlarm som övervakar hemmet.

Kategorier: Säkerhetstips